Πώς δουλεύει;

Το Ηλεκτρονικό Gating

Όταν η ακρόαση διαταράσσεται, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται και δεν αναλύει σωστά τους ήχους παρόλο που το άτομο ακούει καλά. Είναι επομένως απαραίτητο να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να ανακτήσει τη σωστή επεξεργασία και ανάλυση των ήχων. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αιφνίδιες αλλαγές που δεν μπορεί να προβλέψει. Έτσι, ενώ μπορεί να αγνοείτε το σκυλί του γείτονα που γαβγίζει για πολλοστή φορά, θα αιφνιδιαζόσασταν και θα προσέλκυε σίγουρα την προσοχή σας εάν ο σκύλος ξαφνικά νιαούριζε! Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να εστιάσει στο ερέθισμα.

Κατά τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια των συνεδριών Tomatis®, η μουσική μεταδίδεται με ξαφνικές αλλαγές τονικών αντιθέσεων, οι οποίες ενεργοποιούνται από το ηχόχρωμα και την ένταση της μουσικής, ενώ διατηρείται ο ρυθμός και η μελωδία. Αυτές οι αντιθέσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες. Ο εγκέφαλος θα προσπαθήσει σταδιακά να αποκρυπτογραφήσει τις αλλαγές αυτές και στην προσπάθεια αυτή θα αναπτύξει μηχανισμούς ανίχνευσης των αλλαγών. Ως αποτέλεσμα θα είναι σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα και με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ικανότητα εστίασης και διατήρησης της προσοχής.

Η συσκευή TalksUp® κατευθύνει και διαχωρίζει τον ήχο σε δύο ανεξάρτητα κανάλια, C1 και C2, τα οποία τίθενται σε επεξεργασία χωριστά το καθένα. Τα ηχητικά χαρακτηριστικά αυτών των δύο καναλιών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Κάθε κανάλι μπορεί να προγραμματιστεί, ώστε να παρέχει μια διαφορετική σύνθεση συχνοτήτων, δηλαδή ένα διαφορετικό ηχόχρωμα του αρχικού ήχου. Αυτή η εναλλαγή μεταξύ των δύο αυτών καναλιών ονομάζεται “Gating”. Ενώ χρησιμοποιείτε το TalksUp®, έχετε την αίσθηση της ίδιας μελωδίας σε διαφορετική σύνθεση ήχων και συχνοτήτων.

Χωρίς να προκαλεί καμία ενόχληση, το ηλεκτρονικό “Gating” έχει ως αποτέλεσμα την “έκπληξη” του εγκεφάλου, ο οποίος θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ακουστική διέγερση. Ως αποτέλεσμα αυτών των επαναλαμβανόμενων και απρόβλεπτων ακουστικών αντιθέσεων, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να αναλύσει πιο σωστά τους ήχους και κατ’ επέκταση βελτιώνεται σημαντικά η ικανότητα ακρόασης του ατόμου. Η ταχύτητα και η ένταση αυτής της εναλλαγής “Gating” προσαρμόζεται για κάθε άτομο με βάση την αξιολόγηση του τεστ ακρόασης Tomatis®.

Το TalksUp® ενσωματώνει μια νέα γενιά μικροσκοπικών επεξεργαστών που έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται άμεσα τη φωνή αλλά και τη μουσική.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ TOMATIS®, ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.TOMATIS.COM